Choď na obsah Choď na menu
 


Ja a manga

Musím povedať, že som si vždy myslela, že manga je niečo ako komix pre chlapcov, ktoré vychádzali ešte za mojej mladosti, treba o Supermanovi, alebo Batmanovi .Aké bolo ale moje prekvapenie, keď som sa o mangu začala zaujímať viac. Ľudia majú vždy predsudky voči tomu čo nepoznajú. Dôležité je nedať na prvý dojem a preskúmať vec hlbšie.
Ale začnem svoj príbeh radšej od začiatku. Ako sem sa k tomuto fenoménu teda dostala? No bolo to samozrejme cez anime. Blúdila som bezcieľne internetom a hľadala nejaké pekné obrázky z anime, vždy sa mi strašne páčili. Keď mi jedna dobrá duša na foru Anime a manga poradila medzi rečou dobrú stránku, kde možno nájsť po česky preloženú mangu. No nemusím asi hovoriť, že ma to nielen prekvapilo, ale vzbudilo to aj moju vrodenú zvedavosť.
Úplne som sa začítala do rôznych žánrov, od komédie cez sci - fi, až po horor. Neverili by ste koľko žánrov ako anime tak manga vôbec má. Bola som očarená a dokázala u mangy sedieť celé hodiny, prežívať s hrdinami ich osudy. Niekedy som u nej plakala, inokedy zase div nepadala smiechom zo stoličky.
Moc dobre si spomínam na svoju prvú mangu.
No u mangy sem nakoniec zostala. Pár som ich čítala celých, pár len kúsok, ktorý bol preložený. Tiež sem často musela čakať na slovenský preklad aj niekoľko týždňov čo dosť brzdí, ale čo sa dá robiť.
Ale stále tam bol červíček, ktorý ma nahlodával, aby som sa skúsila pozrieť aj na anime. Mala som z toho zo začiatku strach. Poznáte ten pocit keď čítate knižku a zamilujete sa do nej a potom podľa nej natočí film. Pozri sa na ten film a ste sklamaní? Ja áno. Preto som s anime dosť dlho váhala. Nechcela som byť sklamaná a zhnusiť si i mangu.
Je to niečo ako nádherné japonské kreslené umenie.Človek sa zamiluje a ani nevie ako.